Native agile, vad är det?

Du har säkert hört talas om begreppen native-cloud och teknisk skuld, även organisatorisk skuld dyker upp allt oftare. Ett erkännande att organisatoriska (eller icke-tekniska faktorer) påverkar en verksamhets framgång inom agilt.

När jag pratar med olika organisationer upplever jag att det finns en faktor som saknas i förståelsen av verksamhetens resa mot en mer agil tillvaro. I likhet med native cloud kallar jag det för native agile, eller non-native agile, som faktiskt är läget för de flesta organisationer.

Native-cloud, så enkelt som det uttrycks för den IT en verksamhet är byggd på, så borde det även tas hänsyn till verksamhetens mindset, principer och arbetssätt innan det agila ”uppfanns”. Vi borde ta hänsyn till om alla lager av den agila löken är medfödda eller inte. De lagren spelar lika mycket roll om inte ännu större än att vara cloud-native eller inte. För sanningen är att majoriteten av de företag och myndigheter som existerar idag redan var etablerade innan agila manifestet uppstod.

Som 60-talist har jag lärt mig att använda en mobil, men för min dotter är mobilen en del av sitt sätt att vara. Jag är bara turist. Jag tar mig fram, men jag rör mig inte naturligt i landskapet. Visst jag blir hela tiden bättre (tror jag 🙂), men det sitter inte i mitt DNA, inte medfött som för min dotter.

Och på samma sätt är det för verksamheter som redan var i gång innan 2001. Alla vill så klart bli mer agila. Det behövs i en komplex värld. Men det finns en organisatorisk skuld eller borde vi kanske prata om ett ”organisatoriskt eget kapital” (dvs. strukturkapital) i vuxna verksamheter som inte går att bortse ifrån. Ett kapital som har gett framgångar och som byggt en struktur, som kan kännas riskabelt att bryta ner. Det är svårt att förutse om en stor transformation kommer göra tillvaron så mycket bättre.

Hur ska en Non-native agile organisation göra då? Ta till vara det goda från förr och komplettera det med agila sätt att vara och arbeta.

Som Olingo har berättat i ett tidigare inlägg vad gäller agil verksamhetsutveckling så tror vi på balans. Att en gemensam målbild är avgörande. Att ramarna är tydliga, liksom autonomin inom de ramarna och vi går fram i god agil anda: i små steg som skapar värde.

Vilka funderingar har du kring non-native agile-tanken? Vad tycker du är viktigast att tänka på när ”den agila resan” ska börja?

🖋️ Maarten Merckx

 

Hör av dig om du vill prata mer om möjligheter och utmaningar kring agil verksamhetsutveckling i…

Maarten Merckx
maarten.merckx@olingo.se
0709526763

Föregående
Föregående

Olingos åtta vanor

Nästa
Nästa

Stolt hållbarhetsredovisning